Pihe-puha, fűszeres sonkakrémmel töltött, sült sajtos, kelt kiflik kerültek a héten terítékre.
Ráérős hétvégeken kiváló kényeztetés reggelire, tízóraira, uzsonnára, remek vendégváró bor- vagy sörkorcsolyaként, és nem utolsó sorban a közelgő húsvétra is remek, házi, sós péksütemény ötlet. A kifli töltelékeként szolgáló sonkakrém kifli nélkül is jó szolgálatot tesz: szuper szendvicskrém akár hidegen, akár melegen.
Hozzávalók 24 db kiflihez:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt,
- 4 ek. puha vaj (kb. 50 g),
- 1 csapott ek. só,
- 1,5 dl langyos tej,
- 3 dkg friss élesztő,
- 145 g natúr (pl. görög) joghurt,
- 1 tk. kristálycukor.
Sonkakrémhez:
- 20-30 dkg sonka,
- 2-3 szál friss petrezselyem,
- 2 szál zöldhagyma,
- kb. 3 ek. reszelt sajt,
- 3 ek. puha vaj,
- 5 ek. tejföl vagy natúr joghurt,
- 1 kk. mustár,
- 1 csipet só.
Sütéshez:
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk pici cukor segítségével.
A liszthez adjuk a sót, az élesztős keveréket, és a joghurtot, majd jól összekeverjük, megdagasztjuk. Amikor egy gombóccá kezd összeállni a tészta, fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat, majd folytatjuk a dagasztást.
Lefedve hagyjuk legalább a duplájára kelni.
A kelesztés ideje alatt elkészítjük a sonkakrémet.
A sonkát a petrezselyemmel, zöldhagymával, sajttal, vajjal leturmixoljuk aprítógép vagy botmixer segítségével.
Ehhez adjuk a tejfölt, mustárt és a sót, és jól összekeverjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük és mindkettőből kb. 38-40 cm átmérőjű kört nyújtunk. A kör alakú tésztát 12 vagy 16 háromszögre vágjuk, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk sütni.
A töltelékből 1-1 teáskanálnyi adagot teszünk a háromszögek aljára, majd szorosan feltekerjük kifli formára (a háromszög csúcsa felé feltekerve).
Szilikonos sütőpapírra tesszük, és konyharuhával lefedve tovább kelesztjük legalább félórán keresztül.
Ha megkeltek a kiflik, felvert tojással lekenjük a tetejüket, és megszórjuk reszelt sajttal.
200 fokos sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizzük a kifli tésztáját, hogy biztosan megsült-e.
A maradék sonkakrém kiváló szendvics feltét, sőt melegszendics krémként is zseniális, érdemes önmagában is elkészíteni.