A gyümölcsök jótékony hatásait aligha kell bemutatni bárkinek. Hiszen minden nap egy alma az orvost távol tartja, a népszerű gesztenye, vagy az egészséges nassolnivaló és gyerekkorunk kedvence a dió, továbbá a borászok készletének alapja, a szőlő egytől egyig finomak és jót tesznek a szervezetünknek. Nézz körül a Közért+ széles kínálatában, és válaszd ki a kedvenc gyümölcseidet!
Középnagy, vagy nagy (170-200 g), gyümölcse lapított gömb alakú, középen hasas, a felület csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín borítja. Fehéressárga húsa, nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Tárolhatósága kiemelkedően jó.
Középnagy vagy nagy, zöldessárga, édeskés, kellemes ízű, enyhén savas, aromás, illatos, kiemelt jelentőségű fajta, 6 hónapig tárolható, a világ legelterjedtebb fajtája.
A ’Jonagored’ almafajta egy ’Jonagold’ klón, amelyre jellemző a nagyfokú genetikai variabilitás. Középerős növekedéssel rendelkezik, idősebb korára szétterülő koronát nevel, növekedése lelassul.
Gyümölcse nagy (230-300 g), megnyúlt kúp vagy csonka kúp alakú, jellegzetes paraszemölcsökkel. Zöld héja lassan sárgul be, fényes, kissé viaszos, nem perzselődik. Napégésre hajlamos. Húsa kemény. Íze fogyasztásra érett állapotban üde, kellemes, fűszeres, zamatos, harmonikus. Cukor/sav aránya igen kedvező.
Szinte minden égöv alatt termő rózsafélék családjába tartózó gyümölcs, amit minden ember jól ismer. Az alma, aminek rendkívül sok jótékony hatása van a szerveztünkre.
Magas A- és B-vitamin szintje segíti az emésztést. Ezen felül tartalmaz foszfort, vasat, magnéziumot. A héjában található cellulóz tartalma miatt is kiváló tisztító hatása van."
Gyümölcse nagy (230-300 g), megnyúlt kúp vagy csonka kúp alakú, jellegzetes paraszemölcsökkel. Zöld héja lassan sárgul be, fényes, kissé viaszos, nem perzselődik. Napégésre hajlamos. Húsa kemény. Íze fogyasztásra érett állapotban üde, kellemes, fűszeres, zamatos, harmonikus. Cukor/sav aránya igen kedvező.
A vilmos körte az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fajta. Középnagy vagy nagy méretű 160-220g közötti. Húsa fehér, illatos, lédús, muskotályos zamatú. Héja vékony, teljes éréskor halványsárga, napos oldalán enyhe pírrel.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
A sárgadinnye édes ízű és illatú, lédús gyümölcs. Általában nyersen fogyasztjuk, nyáron igazi szomjoltó ugyanis rendkívül magas a víztartalma. Vitamin, béta-karotin és ásványi anyag tartalma igencsak magas, így számos jótékony hatással rendelkezik.
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
"A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet."
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindenhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
A gesztenye igazi tápláló és egészséges téli gyümölcs, értékes alapanyag a konyhában. Az összetétele hasonlít a burgonyáéhoz, mégis nagy a különbség. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen a vércukor szintet lassan, folyamatosan emeli meg, így az a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő.
A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B- vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.
Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát. Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.
A nyers kiwi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében. Éppen ezért egy kiadós, sok húst tartalmazó ebéd után remek uzsonna lehet. Ezen felül magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést és a fokozott gázképződést egyaránt. Nagyon sokat segít továbbá a szervezet méregtelenítésében is, így ha hetente tartunk egy-egy gyümölcsnapot, akkor mindig érdemes sok kiwit is fogyasztani.
"A szín ne tévesszen meg, zöldes-pirosas színű édes ízű, egzotikus gyümölcs. Ha kemény gyümölcsöt vásárolunk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik. Kellemes íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime gyomorvédő hatású. Magas rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitanin.
A nagyméretű mangón több a gyümölcshús, jobban megtisztítható, mint a kisméretű, ezért drágább mint az átlagos méretű gyümölcs. "
Az áfonya nagyon ízletes és egészséges gyümölcs, amely méretében kicsi, de óriási tápértékkel bír. Magas antioxidáns tartalma miatt rengeteg betegség ellen véd.
A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcs a téli hónapokban, a narancslé pedig sok reggelizőasztal főszereplője. Amellett, hogy gazdag C-vitaminban, számos jótékony hatással rendelkezik még ez a gyümölcs. A narancsban (illetve más citrusgyümölcsökben) gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök – így a narancs is folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok. fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.
A mandarin vélhetően a mandarin narancs egyik alfaja, amely Ázsia és Délkelet-Ázsia régióiban őshonos. A mandarint évezredek óta termesztik, Indiában és Kínában széles körben termesztették, majd később az ősi kereskedelmi útvonalak mentén elterjedt Nyugat-Ázsiában, a Földközi-tenger térségében és Észak-Afrikában.
A „legédesebb citrus”. Lapított formájú, vékony héjú, könnyen hámozható, lúgosító hatással rendelkező, erős antioxidáns valamint magas a bioflavonoid tartalmú déligyümölcs. A téli hónapokban kiváló C-vitamin bomba.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.
A lime-ot sokan csak a citrom egzotikus kistestvérének tekintik, amit általában csak koktélokhoz használunk. Pedig ennek a zöld gyümölcsnek nagyszerű hatásai vannak az egészségünkre, ezért érdemes naponta fogyasztani belőle!
A grapefruit - hasonlóan más citrusfélékhez - igen magas C-vitamin-tartalommal bír. A belőle facsart ital pedig frissítő, kesernyés íze miatt jól jön kánikula idején.Akkor is érdemes beiktatnod az étrendedbe, ha fogyókúrázol, és szeretnél könnyen megszabadulni pár kiló feleslegtől, illetve fontos számodra az egészséged.
A pomelót édeskés íze miatt sokféleképp használhatjuk fel, például gyümölcssaláták alapjaként, de kiválóan passzol bizonyos zöldségekhez, halakhoz illetve fehér húsokhoz. Ízesíthetünk vele sorbetet és desszertek készítéséhez is alkalmas.
Igen magas a C-vitamin és az élelmiszerrost tartalma, fogyókúrázok körében is közkedvelt gyümölcs ugyanis egy bögre gyümölcshős 80g kalóriát tartalmaz.
Az aszalt szilva a csontok egészségének is jót tesz. Egy 160, menopauza előtt 1-10 évvel álló nő bevonásával készült kutatás szerint a gyümölcs rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. Különösen a 40 feletti nőknek lehet érdemes rendszeresen enni belőle, hiszen a korral járó csontritkulás különösen érzékenyen érinti őket. Amit fontos tudni, hogy kalóriaszegénynek éppenséggel nem mondható, így napi pár szemnél többet ne együnk belőle - annyit viszont egészen nyugodtan.
Kiemelkedően magas A-, C-, B1-, B2-vitamin tartalma mellett ásványi anyagokat is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és ként. Számos tanulmány számol be a szemre gyakorolt jótékony hatásáról. Napi 2-3 adag aszalt sárgabarack rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a makula-degeneráció megelőzéséhez (makula degeneráció: szemfenéki meszesedés, amely súlyos fokú látásromlást okoz). Karotinoidjai és számos vitaminja, különösen az A-vitamin és a béta-karotin védik a szem egészségét. A sárgabarack antioxidánsokban gazdag.
A meggy jótékony hatásai közé tartozik, hogy antioxidánsainak köszönhetően valószínűleg csökkenti a daganatos és krónikus betegségek rizikóját. Továbbá, rendszeres fogyasztása mérsékli a vérnyomást, a koleszterinszintet és az elhízást.
A kandírozásnak köszönhetően már nem csak nyáron élvezhetjük az egyik legkedveltebb gyümölcsöt, hanem az év bármely napján. Az eljárást követően megmarad az eper jellegzetes íze, és magas cukortartalma ellenére is megtartja a friss gyümölcsre jellemző jótékony tulajdonságait.
A távol-keleti országokban a szerelem gyümölcseként ismert mangót is fogyaszthatjuk aszalt formájában. A sárga húsú, édes gyümölcs, aszalást követ?en is megtartja tipikus ízét, s?t, a víztartalmának csökkenése következtében még intenzívebben élvezhetjük azt.
a paradicsom nagyon egészséges. Telis tele van A-,B-,C- és E vitaminnal, valamint tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is, ám az nem mindenki számára egyértelm?, hogy szárított formában is nagyon érdekes és értékes, nem csupán az ínyencek vagy az egészséges táplálkozás hívei számára. A szárított formája nagyszer?en alkalmazható f?szerként, szószokhoz, spagettikhez és természetesen pizzákhoz.
A legjobb, válogatott szőlőszemekből készült mazsola három fajtáját fedezhetjük fel termékkínálatunkban. Ez a három fajta az apró szemű, normál, barna színű mazsola, a nevéből is adódóan világosabb arany mazsola, és a nagy szemű óriásmazsola. Bármelyik fajtát választjuk, nem okozhat csalódást, hiszen mindhárom visszaadja az érett szőlő édes ízét. Az aszalásnak köszönhetően nem csak ősszel, hanem az év minden napján élvezhetjük ezt az ízt, melynek minőségét akár egy évig is megtartja, helyes tárolási feltételek között.
Rengeteg béta karotint, és B-vitamint szolgáltat. 100 g-ban 80 mg C-vitamin is található, ami szintén nem csekély mennyiség. A papain nevű fehérjebontó enzim jótékony hatással van a szervezet fehérje háztartására, közérzetünkre, és emésztésünkre is. Ez a papain húspuhító hatású is, desszertekben viszont megakadályozza a zselatin megszilárdulását. A répa nem az egyetlen A-vitamin forrás. Ez a gyümölcs is tartalmaz A-vitamint, flavonoidokat, például s luteint, melyek segítenek megőrizni a membránok egészségét, és megelőzik a korral járó makula degenerációt. A flavonoidok és fitonutriensek a papayában lekötik a szabad gyököket és a sejtek egészségét is segítik.
Vitaminok közül elsősorban A- és C-vitamint tartalmaz. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B vitamint is, valamint káliumot és rostot. Kiemelkedő ásványi anyag tartalmával pedig rendszeres fogyasztás mellett, fedezhetjük a napi szükségletünket. Ezen felül kiváló immunerősítő és méregtelenítő hatásairól ismert.
A mézédes ananász nem csak ízével emelkedik ki a trópusi gyümölcsök közül, hanem magas vitamintartalma is jelentős. A vitaminok közül fellelhető benne az A, B, C-vitamin, ezeken felül pedig mangánt, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amik megerősítik immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését. Már 30 dkg ananász is képes fedezni napi C-vitamin és mangánszükségletedet. A benne található bromélia enzimek pedig a fehérje emésztésében nyújtanak segítséget.
Színe és minősége szerint: I. osztályú: Az ebbe az osztályba tartozó mazsola legyen jó minőségű,sötét színe, sötét sárga, világos barna, vagy sötét barna.
A jó öreg gyömbér az egyik legjobb fűszer-gyógy-növény, nem véletlen, hogy univerzális gyógyszernek is nevezik. Gyógyító hatása olyan sokoldalú, lehet, hogy rövidebb lenne azt felsorolni, mire nem jó. Ez a jellegzetesen erős, csípős illatú gyökér az egyik legszélesebb körben használt és leggyakrabban vizsgált konyhai orvosság, már legalább ötezer éve használják gyógyászati célokra, (és persze a konyhában is) viszonylag kis mennyiségben is kifejti a kívánt hatást. A gyömbér fokozza az emésztő nedvek és az epe termelődését, a nyálképződést, segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, jelentős B16-vitamin tartalma az egész alapanyagcsere egyik legfőbb vitaminja. Kéntartalma belső tisztítóként és erjedésgátlóként is működik, ennek hatása mérsékli a felfúvódást és a bélgázok képződését. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas káliumtartalma, amely elengedhetetlen a szabályos szívritmushoz, biztosítja a megfelelő izomerőt (a szívizomban is!), valamint vérnyomás szabályozó.
A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B- vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.
Szinte minden égöv alatt termő rózsafélék családjába tartózó gyümölcs, amit minden ember jól ismer. Az alma, aminek rendkívül sok jótékony hatása van a szerveztünkre.
Magas A- és B-vitamin szintje segíti az emésztést. Ezen felül tartalmaz foszfort, vasat, magnéziumot. A héjában található cellulóz tartalma miatt is kiváló tisztító hatása van."
Középnagy vagy nagy, zöldessárga, édeskés, kellemes ízű, enyhén savas, aromás, illatos, kiemelt jelentőségű fajta, 6 hónapig tárolható, a világ legelterjedtebb fajtája.
Középnagy, vagy nagy (170-200 g), gyümölcse lapított gömb alakú, középen hasas, a felület csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín borítja. Fehéressárga húsa, nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Tárolhatósága kiemelkedően jó.
A ’Jonagored’ almafajta egy ’Jonagold’ klón, amelyre jellemző a nagyfokú genetikai variabilitás. Középerős növekedéssel rendelkezik, idősebb korára szétterülő koronát nevel, növekedése lelassul.
Gyümölcse nagy (230-300 g), megnyúlt kúp vagy csonka kúp alakú, jellegzetes paraszemölcsökkel. Zöld héja lassan sárgul be, fényes, kissé viaszos, nem perzselődik. Napégésre hajlamos. Húsa kemény. Íze fogyasztásra érett állapotban üde, kellemes, fűszeres, zamatos, harmonikus. Cukor/sav aránya igen kedvező.
A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcs a téli hónapokban, a narancslé pedig sok reggelizőasztal főszereplője. Amellett, hogy gazdag C-vitaminban, számos jótékony hatással rendelkezik még ez a gyümölcs. A narancsban (illetve más citrusgyümölcsökben) gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök – így a narancs is folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok. fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.
Gyümölcse nagy (230-300 g), megnyúlt kúp vagy csonka kúp alakú, jellegzetes paraszemölcsökkel. Zöld héja lassan sárgul be, fényes, kissé viaszos, nem perzselődik. Napégésre hajlamos. Húsa kemény. Íze fogyasztásra érett állapotban üde, kellemes, fűszeres, zamatos, harmonikus. Cukor/sav aránya igen kedvező.
A mandarin vélhetően a mandarin narancs egyik alfaja, amely Ázsia és Délkelet-Ázsia régióiban őshonos. A mandarint évezredek óta termesztik, Indiában és Kínában széles körben termesztették, majd később az ősi kereskedelmi útvonalak mentén elterjedt Nyugat-Ázsiában, a Földközi-tenger térségében és Észak-Afrikában.
A „legédesebb citrus”. Lapított formájú, vékony héjú, könnyen hámozható, lúgosító hatással rendelkező, erős antioxidáns valamint magas a bioflavonoid tartalmú déligyümölcs. A téli hónapokban kiváló C-vitamin bomba.
A vilmos körte az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fajta. Középnagy vagy nagy méretű 160-220g közötti. Húsa fehér, illatos, lédús, muskotályos zamatú. Héja vékony, teljes éréskor halványsárga, napos oldalán enyhe pírrel.
Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát. Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.
Az áfonya nagyon ízletes és egészséges gyümölcs, amely méretében kicsi, de óriási tápértékkel bír. Magas antioxidáns tartalma miatt rengeteg betegség ellen véd.
A lime-ot sokan csak a citrom egzotikus kistestvérének tekintik, amit általában csak koktélokhoz használunk. Pedig ennek a zöld gyümölcsnek nagyszerű hatásai vannak az egészségünkre, ezért érdemes naponta fogyasztani belőle!
A grapefruit - hasonlóan más citrusfélékhez - igen magas C-vitamin-tartalommal bír. A belőle facsart ital pedig frissítő, kesernyés íze miatt jól jön kánikula idején.Akkor is érdemes beiktatnod az étrendedbe, ha fogyókúrázol, és szeretnél könnyen megszabadulni pár kiló feleslegtől, illetve fontos számodra az egészséged.
A nyers kiwi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében. Éppen ezért egy kiadós, sok húst tartalmazó ebéd után remek uzsonna lehet. Ezen felül magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést és a fokozott gázképződést egyaránt. Nagyon sokat segít továbbá a szervezet méregtelenítésében is, így ha hetente tartunk egy-egy gyümölcsnapot, akkor mindig érdemes sok kiwit is fogyasztani.
A pomelót édeskés íze miatt sokféleképp használhatjuk fel, például gyümölcssaláták alapjaként, de kiválóan passzol bizonyos zöldségekhez, halakhoz illetve fehér húsokhoz. Ízesíthetünk vele sorbetet és desszertek készítéséhez is alkalmas.
Igen magas a C-vitamin és az élelmiszerrost tartalma, fogyókúrázok körében is közkedvelt gyümölcs ugyanis egy bögre gyümölcshős 80g kalóriát tartalmaz.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
"A szín ne tévesszen meg, zöldes-pirosas színű édes ízű, egzotikus gyümölcs. Ha kemény gyümölcsöt vásárolunk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik. Kellemes íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime gyomorvédő hatású. Magas rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitanin.
A nagyméretű mangón több a gyümölcshús, jobban megtisztítható, mint a kisméretű, ezért drágább mint az átlagos méretű gyümölcs. "
A sárgadinnye édes ízű és illatú, lédús gyümölcs. Általában nyersen fogyasztjuk, nyáron igazi szomjoltó ugyanis rendkívül magas a víztartalma. Vitamin, béta-karotin és ásványi anyag tartalma igencsak magas, így számos jótékony hatással rendelkezik.
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindenhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
"A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet."
A gesztenye igazi tápláló és egészséges téli gyümölcs, értékes alapanyag a konyhában. Az összetétele hasonlít a burgonyáéhoz, mégis nagy a különbség. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen a vércukor szintet lassan, folyamatosan emeli meg, így az a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő.
A távol-keleti országokban a szerelem gyümölcseként ismert mangót is fogyaszthatjuk aszalt formájában. A sárga húsú, édes gyümölcs, aszalást követ?en is megtartja tipikus ízét, s?t, a víztartalmának csökkenése következtében még intenzívebben élvezhetjük azt.
Színe és minősége szerint: I. osztályú: Az ebbe az osztályba tartozó mazsola legyen jó minőségű,sötét színe, sötét sárga, világos barna, vagy sötét barna.
A meggy jótékony hatásai közé tartozik, hogy antioxidánsainak köszönhetően valószínűleg csökkenti a daganatos és krónikus betegségek rizikóját. Továbbá, rendszeres fogyasztása mérsékli a vérnyomást, a koleszterinszintet és az elhízást.
Kiemelkedően magas A-, C-, B1-, B2-vitamin tartalma mellett ásványi anyagokat is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és ként. Számos tanulmány számol be a szemre gyakorolt jótékony hatásáról. Napi 2-3 adag aszalt sárgabarack rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a makula-degeneráció megelőzéséhez (makula degeneráció: szemfenéki meszesedés, amely súlyos fokú látásromlást okoz). Karotinoidjai és számos vitaminja, különösen az A-vitamin és a béta-karotin védik a szem egészségét. A sárgabarack antioxidánsokban gazdag.
Az aszalt szilva a csontok egészségének is jót tesz. Egy 160, menopauza előtt 1-10 évvel álló nő bevonásával készült kutatás szerint a gyümölcs rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. Különösen a 40 feletti nőknek lehet érdemes rendszeresen enni belőle, hiszen a korral járó csontritkulás különösen érzékenyen érinti őket. Amit fontos tudni, hogy kalóriaszegénynek éppenséggel nem mondható, így napi pár szemnél többet ne együnk belőle - annyit viszont egészen nyugodtan.
A mézédes ananász nem csak ízével emelkedik ki a trópusi gyümölcsök közül, hanem magas vitamintartalma is jelentős. A vitaminok közül fellelhető benne az A, B, C-vitamin, ezeken felül pedig mangánt, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amik megerősítik immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését. Már 30 dkg ananász is képes fedezni napi C-vitamin és mangánszükségletedet. A benne található bromélia enzimek pedig a fehérje emésztésében nyújtanak segítséget.
Rengeteg béta karotint, és B-vitamint szolgáltat. 100 g-ban 80 mg C-vitamin is található, ami szintén nem csekély mennyiség. A papain nevű fehérjebontó enzim jótékony hatással van a szervezet fehérje háztartására, közérzetünkre, és emésztésünkre is. Ez a papain húspuhító hatású is, desszertekben viszont megakadályozza a zselatin megszilárdulását. A répa nem az egyetlen A-vitamin forrás. Ez a gyümölcs is tartalmaz A-vitamint, flavonoidokat, például s luteint, melyek segítenek megőrizni a membránok egészségét, és megelőzik a korral járó makula degenerációt. A flavonoidok és fitonutriensek a papayában lekötik a szabad gyököket és a sejtek egészségét is segítik.
Vitaminok közül elsősorban A- és C-vitamint tartalmaz. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B vitamint is, valamint káliumot és rostot. Kiemelkedő ásványi anyag tartalmával pedig rendszeres fogyasztás mellett, fedezhetjük a napi szükségletünket. Ezen felül kiváló immunerősítő és méregtelenítő hatásairól ismert.
a paradicsom nagyon egészséges. Telis tele van A-,B-,C- és E vitaminnal, valamint tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is, ám az nem mindenki számára egyértelm?, hogy szárított formában is nagyon érdekes és értékes, nem csupán az ínyencek vagy az egészséges táplálkozás hívei számára. A szárított formája nagyszer?en alkalmazható f?szerként, szószokhoz, spagettikhez és természetesen pizzákhoz.
A nyugati konyhában az eper utána az áfonya a legnépszerűbb bogyós gyümölcs, melynek több fajtáját ismerhetjük. Az apró gyümölcsöt nem csak a nagyon finom íze miatt fogyaszthatjuk, hanem rendkívül magas antioxidáns tartalma miatt is, ami nélkülözhetetlen egy egészséges szervezet részére.
A jó öreg gyömbér az egyik legjobb fűszer-gyógy-növény, nem véletlen, hogy univerzális gyógyszernek is nevezik. Gyógyító hatása olyan sokoldalú, lehet, hogy rövidebb lenne azt felsorolni, mire nem jó. Ez a jellegzetesen erős, csípős illatú gyökér az egyik legszélesebb körben használt és leggyakrabban vizsgált konyhai orvosság, már legalább ötezer éve használják gyógyászati célokra, (és persze a konyhában is) viszonylag kis mennyiségben is kifejti a kívánt hatást. A gyömbér fokozza az emésztő nedvek és az epe termelődését, a nyálképződést, segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, jelentős B16-vitamin tartalma az egész alapanyagcsere egyik legfőbb vitaminja. Kéntartalma belső tisztítóként és erjedésgátlóként is működik, ennek hatása mérsékli a felfúvódást és a bélgázok képződését. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas káliumtartalma, amely elengedhetetlen a szabályos szívritmushoz, biztosítja a megfelelő izomerőt (a szívizomban is!), valamint vérnyomás szabályozó.
A kandírozásnak köszönhetően már nem csak nyáron élvezhetjük az egyik legkedveltebb gyümölcsöt, hanem az év bármely napján. Az eljárást követően megmarad az eper jellegzetes íze, és magas cukortartalma ellenére is megtartja a friss gyümölcsre jellemző jótékony tulajdonságait.
A legjobb, válogatott szőlőszemekből készült mazsola három fajtáját fedezhetjük fel termékkínálatunkban. Ez a három fajta az apró szemű, normál, barna színű mazsola, a nevéből is adódóan világosabb arany mazsola, és a nagy szemű óriásmazsola. Bármelyik fajtát választjuk, nem okozhat csalódást, hiszen mindhárom visszaadja az érett szőlő édes ízét. Az aszalásnak köszönhetően nem csak ősszel, hanem az év minden napján élvezhetjük ezt az ízt, melynek minőségét akár egy évig is megtartja, helyes tárolási feltételek között.