Mennyeien szaftos, és fűszeres ez a házi répatorta, amit simogatóan lágy krémmel, és narancsos frissességgel teszünk még ellenállhatatlanabbá. Csillogó szereplője lehet a húsvéti, ünnepi menünek, de gyakorlatilag nincs olyan időszak az évben, amit ne tenne mosolygósan üdítővé ez a desszert. Ha valakit a frissen reszelt répa tartana vissza a recept kipróbálásától, akkor is érdemes megsütnie, mert szinte nem is érződik a sütiben, ugyanakkor gondoskodik arról, hogy pihe-puha legyen a répatorta tésztája.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
Torta tésztájához:
- 2 bögre liszt,
- ½ bögre olaj,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 csipet só,
- 1 nagy tk. őrölt fahéj,
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér,
- ½ bögre kristálycukor,
- ½ bögre nádcukor,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 4 tojás,
- 1 db narancs héja, és a fél narancs leve,
- 2 bögre reszelt sárgarépa,
- ½ bögre darált dió,
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone,
- 2 dl hideg habtejszín,
- 1 zacskó zselatinfix,
- 2 cs. vaníliás cukor,
- 4-5 ek. porcukor,
- 1 kis reszelt narancshéj,
- pár szem dió durvára darabolva.
Elkészítés:
A répatorta tésztájához a tojásokat, cukrokat és az olajat turmixgéppel kihabosítjuk.
Hozzáadjuk a liszt, szódabikarbóna, sütőpor, só és fahéj keverékét, összedolgozzuk.
Majd a lereszelt répát, diót, gyömbért és narancshéjat, levet is hozzákeverjük.
180 fokon sütjük, légkeverés nélkül kb. 30-40 percig, tűpróbáig.
Amíg sül vagy hűl a torta tésztája, elkészítjük a krémet.
A hideg habtejszínt felverjük a zselatinfix segítségével.
A vaníliacukrot és porcukrot elkeverjük a mascarponéval, és fokozatosan adjuk hozzá a felvert tejszínhabot, amíg egynemű krémet nem kapunk.
A kihűlt torta tésztáját kettévágjuk, a krém nagy részével megkenjük, a többit a tetejére és/vagy az oldalára kenjük.
Megszórjuk durvára darabolt dióval, és reszelünk rá még egy kis narancshéjat.