A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Belső értékeit a pelyhesítés után is megőrzi. Egyszerűen elkészíthető és széleskörűen felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem meglepő, hogy az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Egyszerűen nem lehet megunni!
A zabpelyhet gondosan válogatott, egész zabszemekből állítják elő. Nevével ellentétben valójában nem pelyhesítik, hanem gőzöléssel, majd lapítással állítják elő, így a zabpehelyben minden értékes tápanyag benne marad és a többi gabonapehellyel ellentétben nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet.
A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll fenn, érdemes gluténmentes címkével ellátott zabpelyhet vásárolni.
Érdekesség: Az Amerikai Egyesült Állomokban október 29.-ét Nemzeti Zabkása Napnak (National Oatmeal Day) nevezték ki, hogy ezzel is felhívják az emberek figyelmét a kedvenc reggeli ételük kedvező egészségügyi hatásaira.
"Kóstold meg a megújult gabonapelyheket csokoládés és fahéjas ízben. Teljes értékű gabonával és kalciummal, ami hozzájárul a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Fogyassza tejjel, tejtermékkel vagy gyümölcslével."
Gluténmentes szeletelt zab. Köretként bulgur, rizs helyett tálalható. Lobogó vízben 3-4 perc alatt készre főzzük, ízesítjük, leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Krémes zabkásához (Irish porridge) tejjel vagy vízzel készre főzzük.
Ha szereted a gyümölcsös ízeket, és a reggeleidet egy gyümölcsös, nem túl édes granolával szeretnéd indítani, ez a granola lesz a legjobb választás reggelire! Citromos, enyhén fűszeres és szuperropogós granola alap kókuszchips-szel, mandulapálcikával, puffasztott amaránttal, és sok-sok ropogós, őrülten finom liofilizált eperrel és málnával. Magas zabpehelytartalmú (gluténmentes zabpehely), B és E vitaminban, valamint rostban gazdag termék. Nem tartalmaz tartósítószert, sem felesleges adalékanyagot. Almalé sűrítménnyel és almacukorral édesítve. A Mendula epres-málnás-citromos granola többféle diéta és ételérzékenység esetén is nyugodtan fogyasztható, vegán, gluténmentes, laktózmentes, paleo és tejfehérjementes termék.