95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.
Az orange, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök. Érdekessége: Tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, kifejezetten krémes állagú, jól tárolható, könnyen feldolgozható.
A patiszon mag nélküli, fiatal termését leszedve főként savanyúságnak teszik el. Nagyobb, 10 cm-es átmérőjű terméseit felhasználás előtt vékonyan meg kell hámozni, és ha magja is van, azokat el kell távolítani. Semleges, kissé cukkinihez vagy uborkához hasonló íze miatt sokféle ételhez felhasználhatjuk, fűszerei a babérlevél, bazsalikom, bors, fokhagyma, kardamom, kapor, majoránna, pirospaprika, petrezselyem, szerecsendió, citrom- és narancslé, ecetfélék. Édesen is elkészíthető, ekkor a fahéj, szegfűszeg is szóba jöhetnek. Termésén kívül virágja és magja is felhasználható. Virágja nyersen saláták alkatrésze lehet. Beletehetjük rakott tökételekbe is. Sörtésztában kisütve, bundázva nagyon finom. Ha sikerült magos termést venni, pirított magja ízletes salátabetét.