Szinte semmi hasonlóság nincs a klasszikus, burgonyából készült gnocchi és a római, búzadarás gnocchi között, de egy biztos, bámulatosan egyszerű, mégis fantasztikusan finom és különleges olasz ínyencség, amit kár lenne nem kipróbálni. A legtöbb olasz recepthez hasonlóan nem szükségeltetik hozzá nagy bevásárlás, csupán néhány, jó minőségű alapanyag.
Hozzávalók:
- 1 l tej,
- 30 dkg búzadara,
- 10 dkg vaj,
- 1 ek. só,
- reszelt szerecsendió,
- 10 dkg érlelt kemény sajt,
- 2 tojássárgája.
Elkészítés:
A tejet a sóval, búzadarával és 1-2 ek. vajjal elkezdjük lassan felmelegíteni, folyamatos keverés mellett.
Amikor sűrűsödik, még jobban figyelünk az állandó keverésre, nehogy véletlenül odakapjon az edény aljára.
A sűrűsödés kezdetétől kb. 5 perc alatt meg is fő a búzadara. Ekkor zárjuk is el a főzőlapot, fűszerezzük frissen őrölt szerecsendióval, és keverjük hozzá a reszelt sajt felét. Amikor már legalább langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és jól összedolgozzuk.
Kétféleképpen is továbbléphetünk: kiterítjük egy tálcára a főtt darát, és hűtőbe tesszük néhány órára, vagy egy éjszakára, majd nagyobb pogácsa szaggatóval/pohárral köröket szaggatunk belőle, és ezt helyezzük picit egymást fedve egy kivajazott tepsibe.
A másik variációban kétfelé vesszük a darát és egy sütőpapírral halmozzuk, majd feltekerjük benne, mint egy rétest/bejglit, és a több órás hűtős pihentetést követően egyszerűen szeletekre vágjuk egy vizezett késsel. Majd ugyanúgy kivajazott tepsibe tesszük, egymást fedve a korongokat.
A dara korongokat megkenjük olvasztott vajjal, vagy kis darabokban vajat vágunk a tetejükre, megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, amíg meg nem pirul a teteje.