Az édesburgonya kiváló alapanyag a konyhában: számtalan finomságot készíthetünk belőle, ráadásul a legtöbbször rövidebb idő alatt, mint névrokonából, a burgonyából, hiszen gyorsabban megfő. A batáta alapú krémleves ínycsiklandóan krémes, édes, és a belecsempészett füstölt kolbásztól egyben sós és pikáns is.
Hozzávalók:
- 3 nagyobb darab édesburgonya,
- 2 db kisebb burgonya,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 8-10 szelet édes, füstölt kolbász karika,
- pár ek. olívaolaj,
- só ízlés szerint,
- kb. 1 dl tejszín,
- 1-2 db zsemle,
- 1 kk. fokhagyma granulátum,
- 1 db leveskocka.
Elkészítés:
Elsőként megpirítjuk a kolbász karikát pici olívaolajon, majd félretesszük a kolbászt.
A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, rádobunk 1 gerezd reszelt fokhagymát, majd az édesburgonya kockákat, és felengedjük vízzel.
Kb. annyi vizet öntsünk bele, ami két kisujjnyival ellepi a burgonyát.
Felforraljuk a vizet, és hozzáadjuk a leveskockát, majd puhára főzzük a zöldségeket. Sóval ízesítjük, tejszínnel gazdagítjuk, majd botmixerrel pürésítjük.
A zsemlét apró darabkákra vágjuk, szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin, megsózzuk, fokhagymaporral ízesítjük, meglocsoljuk néhány olívaolaj cseppel, majd 200 fokon aranybarnára sütjük.
A sült kolbász karikákat morzsa állagúra aprítjuk, majd a zsemle krutonnal és kolbászmorzsával tálaljuk az édesburgonya krémlevest.