Gurisatti Gréta, olimpiai bronzérmes vízilabdázónk kedvence:
Egészséges, pillanatok alatt összedobható, házi zabkekszet készíthetünk többek között egy kis zabpehely, alma, dió és fahéj felhasználásával. A fűszerezése szívmelengető, jól esik egy bögre forró tea, és tejeskávé mellett elmajszolni, vagy a reggeli rohanásban bekapni, és ezáltal garantálni, hogy jól induljon a nap. Nézd meg a videónkat, és lepd meg szeretteidet házi készítésű keksszel!
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg finomliszt
- 20 dkg zabpehely
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 tk. fahéj
- 1 db alma
- 1 db citrom
- 5-10 dkg dió
Elkészítés:
A tojást a cukorral, és az olvasztott vajjal összeturmixoljuk.
Összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, összedolgozzuk.
Lereszeljük az almát, hagyjuk, hogy picit levet eresszen. Kinyomkodjuk az alma levét, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá.
180 fokra előmelegítjük a sütőt. Amíg az bemelegszik, fagyiadagoló vagy evőkanál segítségével kekszhalmokat pakolunk a szilikonos sütőpapírral borított tepsire, egymástól tisztes távolságban. Picit ellapítjuk, és kidíszítjük egész dió darabokkal a kekszek tetejét.
Légkeverés mellett 180 fokon sütjük szép aranybarnára, kb. 10-15 perc alatt.
Tippek:
A receptet alapreceptként is használhatod, és bátran variálhatod a belevalókat. Pl. gazdagíthatod aszalt áfonyával, kandírozott gyümölcsökkel, mandulával, mogyoróval, étcsokoládé kockákkal. A tetejét akár csokiba is márthatod. Sőt, nagyon jól áll neki a belereszelt citrom- vagy narancshéj is. Érdemes dupla adagban elkészíteni, mert gyorsan fogy. A szódabikarbónát azonban ilyen esetben nem szabad duplázni.
Ha kíváncsi vagy az elkészítés pontos lépéseire, nézd meg receptvideónkat, ahol konyhatündér társammal, Gurisatti Gréta olimpiai- és Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, magyar válogatott vízilabdázónkkal megmutatjuk hogyan készítsd el!