Ezek a helyes gombócok pizzatésztából készülnek, csak nem nyújtjuk ki, és kenjük meg őket pizzaszósszal. Helyette pici bucikat formázunk a tésztából, és egy olívaolajjal kikent serpenyőt pakolunk körbe velük, aminek a közepét gazdagon ellátjuk mindenféle finom sajttal, pizzaszósszal, így lesz hova mártogatni a "natúr" pizza gombócokat.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk. méz
- 1 púpos tk. só
- 2 ek. olívaolaj
- 3/4 zacskó instant élesztő
- 35 dkg finomliszt
Tetejére:
- olívaolaj, és
- friss, aprított petrezselyem.
Mártogatós szószhoz:
- 10 dkg natúr sajtkrém
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg mozzarella sajt
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- kevés pizzaszósz
Elkészítés:
- Elsőként a pizzagombóc tésztát dagasztjuk meg: összekeverjük a lisztet a sóval, porélesztővel, nyakon öntjük a mézzel elkevert vízzel, olívaolajjal, és jól megdagasztjuk (vagy dagasztókaros turmixgépre bízzuk a munkát). Konyharuhával letakarjuk az edényt, és hagyjuk meleg helyen megkelni.
- 1-2 óra alatt a duplájára nő a tészta. Ekkor már hozzá láthatunk a formázáshoz.
- Kenjünk ki egy sütőbe tehető serpenyőt olívaolajjal, és formázzunk pici gombócokat a tésztából, amit a serpenyő szélére, kör alakban helyezzünk el. Ezen a ponton ismét takarjuk le konyharuhával a gombócokat, hogy még így is keljenek egy picit (kb. 20 percre hagyjuk pihizni).
- Kenjük le olívaolajjal, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
- A háromféle sajtot a lereszelt fokhagymával dolgozzuk össze, és egy kis reszelt sajtot félretéve, tegyük a gombócok ölelésébe. Kenjük meg pizzaszósszal, és szórjuk meg gazdagon a félretett, reszelt sajttal.
- Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre (a gombócok zsemle színűek, a sajtszósz szépen bugyogó, olvadozó, mártogatásra csábító lesz).
Tippek:
- Ha úgy látjuk, sok ez a tészta a serpenyő méretéhez képest, nyújtsuk ki a maradékot, és bánjunk vele pizzaként.
- A gombócok belsejébe is lehet sajtot tenni a formázás során, így még sajtosabb az összhatás.
- A sajtszósz alapanyagait bátran válogassuk össze a kedvenc sajtjaink, és pizza feltéteink szerint, pl. jól mutat rajta paprikás, csípős szalámi, sonka, gomba stb. is. A paradicsomos szósz elhagyható, és helyette tejföllel is gazdagíthatjuk a sajtszószt, érdemes vele kísérletezni.