A vega január, azaz a veganuár jegyében próbáljunk ki egy ínycsiklandóan ízgazdag, húsmentes, bolognai spagettit. A szószkészítés során mindvégig a klasszikus, olasz ragukészítési metódust tartjuk szem előtt, ugyanakkor elhagyjuk a darált húst, és helyette vöröslencsével és csiperkegombával varázsoljuk tartalmassá, és egyben fehérjében gazdaggá a tésztaételt. Tálalás előtt alaposan forgassuk össze a főtt spagettit a lencseraguval, és szórjuk meg bőkezűen reszelt sajttal. Mennyei vegetáriánus fogás kerekedik belőle.
Hozzávalók kb. 4-6 személyre:
- 1 üveg hámozott paradicsom vagy 40 dkg friss paradicsom meghámozva
- 4 ek. sűrített paradicsom
- kb. 1 dl paradicsom mártás vagy paradicsomlé
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 szál szárzeller
- 2 kisebb répa
- 20 dkg csiperke gomba
- 15 dkg vöröslencse
- 1,5 dl száraz vörösbor
- só, bors
- bazsalikom, oregánó ízlés szerint
- néhány ek. olívaolaj
- érlelt, reszelt kemény sajt tálaláshoz
- 25 dkg durumspagetti
Elkészítés:
Elsőként a ragu alapját adó zöldségpirítást végezzük (a soffritot készítjük el): a vöröshagymát, szárzellert és répát aprítógépben vagy kézzel egészen apróra vágjuk, és olívaolajon együtt megpirítjuk kb. 5-8 perc alatt, majd félretesszük. A gombát szeletekre vágjuk és néhány perc alatt jól megpirítjuk a visszamaradt olajon, és szintén félretesszük.
Lágyan megfuttatjuk az aprított fokhagymát az olajban (ha a zöldségek felszívták, öntsünk még a serpenyőbe 1-2 evőkanálnyi adagot), hozzádobjuk az átmosott lencsét, a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig együtt pirítjuk, majd jöhet vissza a zöldségalap, és ráöntjük a vörösbort. Forrás után hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomlevet vagy mártást, és fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a pirított gombát, ellenőrizzük a fűszerezést, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Megszórjuk reszelt sajttal és azon melegében tálaljuk.
Tippek:
Ha friss paradicsomot használunk, tegyük forró vízbe pár percre a paradicsomokat, így könnyedén lehúzhatjuk róluk a héját (miután picit kihűltek).
A vöröslencsét nem szükséges előzetesen beáztatni, mert így is könnyen megpuhul. Ha klasszikus lencsét használunk hozzá, azt előző éjszaka érdemes háromszoros mennyiségű vízben áztatni.
Ha vegán bort, növényi sajtot használunk, és tojásmentes durumspagettit használunk, vegán bolognait is tudunk ez alapján készíteni.