Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Aranygaluska - recept

    Aranygaluska - recept

    Egy jó, házi aranygaluska mindig telitalálat, ha egy kis édességre vágyunk vagy délutáni vendégeket várunk. Pihe-puha a tésztája, szupergazdag dióban, a citromhéjtól friss, a vaníliasodótól pedig mennyeien szaftos és krémes. Szívderítő aromák és textúrák jelennek meg a klasszikus, magyar finomságban. 

     

    Hozzávalók 6-8 személyre:

    A kelt tésztához:

    A diós hempergetéshez:

    A vaníliasodóhoz:

     

    Elkészítés:

    1. A kelt tésztához a langyos tejbe cukrot szórunk, és erre morzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 perc alatt jól felfutni, felhabosodni.

    2. Ez idő alatt kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, majd egy mélyedést kialakítunk a belsejében, ide öntjük a felfutott élesztős keveréket, és a tojások sárgáját, majd robotgép vagy a kezünk segítségével elkezdjük dagasztani. Amikor már egy gombócba összeállt, hozzáadjuk a puha vajat, több lépcsőben. Ettől gyönyörűen fényes, kelt tészta gombóc fog keletkezni. Kb. egy óráig kelesztjük letakarva (legalább a tészta duplájára), lehetőség szerint langyos helyen.

    3. A kelesztés ideje alatt ledaráljuk a diót, ha egész dióval lenne dolgunk, és jól összekeverjük a cukorral, őrölt fahéjjal, majd hozzáreszeljük a citromok héját. A vajat megolvasztjuk (teljesen folyósra).

    4. A kelesztést követően vastagra, kb. kisujjnyi vastagságban kinyújtjuk a tésztát egy enyhén lisztezett felületen. Pogácsaszaggatóval vagy egy kis feles, esetleg pezsgős pohárral szaggatjuk ki a tésztát. Érdemes szaggatás előtt egy kis lisztbe mártani a poharat. Nem fontos a tökéletes kör alakra törekedni, hiszen kelesztés, és sütés közben fognak még formálódni, így ha csak a megközelítőleges kör formákra törekszünk, kevés maradék tésztánk keletkezik. Ha marad tészta a szaggatásnál, azt ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd szaggatjuk, amíg el nem fogy a tészta.

    5. Most pedig az aranygaluskák mártogatása következik: elsőként az olvasztott vajba, majd ezt követően a cukros dióba forgatjuk úgy, hogy minden oldalát gazdagon bevonja a dió. Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőformába helyezzük a galuskákat először egymás mellé. Ügyeljünk rá, hogy ne túl szorosan pakoljuk őket, mert kelesztés közben még nőni fognak.

    6. Ha nincs több hely a formában, helyezzük el több sorban a galuskákat. (Ha pl. pár darab marad ki, azokat a téglalap közepére, virág alakban is elhelyezhetjük, ahogy a képen látható.)

    7. Ha megvagyunk, takarjuk le a formát ismét egy konyharuhával, és hagyjuk megint magára kb. félóráig, amíg tovább kelnek a galuskák.

    8. 180 fokon, légkeverés mellett sütjük kb. 30-40 percig, amíg szép aranybarnára nem sülnek a galuskák, innen is jött az aranygaluska elnevezése.

    9. A sütés ideje alatt elkészítjük a vaníliasodót: a kétféle cukrot, pudingport és tojássárgáját egy vastag falú főzőedényben jó alaposan kikeverjük egy kézi habverő segítségével, ehhez apránként, folyamatos kevergetés mellett csurgatjuk a tejszínt, majd a tejet. Alacsony és közepes közötti hőfokon melegítjük, folyamatos keveréssel. (Érdemes ezt is a habverővel végezni.) Addig melegítjük, amíg el nem kezd gőzölögni, és besűrűsödni. Amint elérte a sűrűbb, de még folyós állagot, elzárjuk alatta a hőt, és tálalásig érdemes még néhányszor megkeverni. Vaníliapasztával, vagy vanília rúd magjaival akár tovább is fokozhatjuk a vanília ízt. Hűlés közben is picit még sűrűsödik, így ha folyósabb állagot szeretnénk, további tej hozzáadásával hígítható a sodó. Tálalás előtt érdemes lágyan rámelegíteni.

     

    Tippek:

    • A klasszikus, diós köntös helyett/mellett használhatunk narancshéjat, őrölt kardamomot, gyömbért. Sőt a diót lecserélhetjük pisztáciára, mandulára, mogyoróra is. 
    • Formailag általában kisebb, kör alakú galuska az elterjedt, de itt is érdemes kísérletezni nagyobb körökkel, hold alakkal, vagy akár szív alakú aranygaluskákkal is.
    • Ha pite vagy torta jellegű tálalást kedvelünk, akkor egy tortaformában érdemes elkészíteni, itt viszont szinte biztos, hogy minimum két sorban fognak tudni elférni a galuskák.

     

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás
    nagyon szuper recept! Szívből ajánlom!

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!