Sok magyar család asztaláról elhagyhatatlan ünnepi kellék a Stefánia szelet. Húsvétra pedig még inkább adja magát ez a fűszeres, húsos "pite", hiszen a közepét főtt tojások díszítik, így meleg főételként vagy hidegtálas finomságként is csodás szereplője lehet a nyuszis ünnepnek.
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 1 csapott ek. só
- 1 csapott kk. őrölt bors
- 2 ek. őrölt édes pirospaprika
- 1 kk. őrölt római kömény
- 1 és 1/2 db kifli vagy zsemle
- kb. 1 dl tej
- 8 db tojás
- néhány ek. zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis fej lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Keményre főzünk 5 db tojást.
A kiflit beáztatjuk tejbe kb. 15 percre, majd kinyomkodjuk.
A darált húst a száraz fűszerekkel, kiflivel, apróra vágott vörös- és lilahagymával, petrezselyemmel, lereszelt fokhagymával, két nyers tojással együtt, alaposan összegyúrjuk. Majd hűtőbe tesszük legalább néhány órára, de egy éjszaka alatt még jobban összeérnek az ízek.
A püspökkenyér vagy őzgerincformát szilikonos sütőpapírral kibéleljük, és a húsos massza felét beleöntjük, majd egymás mellé elhelyezzük a főtt tojásokat. Ráhalmozzuk a többi tölteléket, óvatosan elegyengetjük, hogy a tojások ne sérüljenek. A tetejét lekenjük egy felvert tojással, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
180 fokon sütjük, alufólia alatt kb. 1 órán keresztül, majd kb. 15-30 percig 200 fokon pirítjuk a tetejét fólia nélkül. Tálalásig várjuk meg, amíg a formában picit hűl, úgy könnyebb kiemelni a formából.
Tippek:
Bacon szalonnával kibélelhetjük a formát, a tetején ráhajtva a szalonnák végeit, így még szaftosabb lesz a Stefánia szelet.
A fűszerezést bátran variálhatjuk saját ízlésünk szerint pl. még több friss, zöldfűszerrel, csípős paprikával, sőt akár további zöldségekkel is gazdagíthatjuk a tölteléket, pl. borsóval, répával, kukoricával.