Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Nutellás babka muffin - recept

    Nutellás babka muffin - recept

    A kalács elmaradhatatlan kelléke a húsvéti ünnepeknek, legyen az bármilyen formájú és ízesítésű, tökéletes reggeli vagy uzsonna válik belőle. Ebben a verzióban a csodás, nutellával tarkított babka kalácstésztát egy muffinkoszorúba fontuk össze, és így sütöttük meg a klasszikus, nagy kalács forma helyett. Rendkívül mutatós és ellenállhatatlan finomság az ünnepi asztalon.

     

    Hozzávalók 12 db muffinhoz:

    • 0,4 dl tej
    • 0,3 dl víz
    • 3 ek. porcukor
    • 1/2 cs. (kb. 4 gr.) porélesztő
    • 30 dkg finomliszt + egy pici a formához
    • 1 csipet
    • 2 tojás + 1 a kenéshez
    • 7,5 dkg puha vaj + egy pici a formához
    • kb. 30 dkg nutella

     

    Elkészítés:

    A víz és tej keverékét meglangyosítva, beleszórjuk a porcukrot, majd az élesztőt, megkeverjük és magára hagyjuk kb. 5-10 percre. Ezt követően hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat. A liszthez hozzáadjuk a sót, és a tészta közepében lukat formálva, beleöntjük az élesztős keveréket. Dagasztógép segítségével elkezdjük a tészta dagasztását. A folyamat során fokozatosan, kisebb darabokban adagoljuk hozzá a puha vajat.

    Ha összeállt egy csodás gombóccá a tészta, két választásunk van: konyharuhával lefedve hagyjuk pihenni kb. 3 órát, vagy betesszük este a hűtőbe lefóliázva és másnap reggel folytatjuk a folyamatot.

    Ha a tészta megkelt a duplájára, kinyújtjuk lisztezett felületen téglalap alakúra (vékonyra, de azért ne legyen átlátszó vékonyságú). Megkenjük a nutella krémmel, majd gondolatban elharmadolva a tésztát (vízszintesen legyen a hosszabb oldala), az alsó harmadot felhajtjuk középre, majd ráhajtjuk a felső részt. Így három tészta réteg lesz egymáson, közte a mogyorókrémmel. Óvatosan rányomkodjuk a felső részt, majd így is tovább nyújtunk rajta sodrófával, hogy picit magasabb legyen. 12 egyenlő részre vágjuk, és mindegyik így kapott csíkon további két bemetszést hajtunk végre úgy, mintha egy 3 szárú nadrágot formáznánk, tehát a csík hosszú részénél fogva belevágunk két csíkot úgy, hogy felül egy pici részt kihagyunk, nem húzzuk végig a kést. Így minden csík 3 szálból fog állni, amit óvatosan össze tudunk fonni. A fonatokból koszorút formázunk, és úgy tesszük a kivajazott, lisztezett muffin formákba, hogy alulra kerüljön a fonatok vége, és felülre pedig a szép fonás része.

    További 30-45 percig hagyjuk pihenni a nyers babka fonatokat, majd lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 12 percig, vagy amíg szépen meg nem pirul a teteje, és a tűre már nem ragad semmi.

     

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!