A klasszikus tiramisu recept helyett most egy tojásmentes, sós karamell szószos verzióval tisztelgünk a neves édesség előtt, a tiramisu világnapján. A kávés mártogatósba egy kis sós karamell likőrt is csempésztünk, ezzel itattuk át a babapiskótákat, amiket egy habkönnyű, mascarponés krémmel kentünk meg. A „Dolce vita” élményt nem bíztuk a véletlenre, így gazdagon csurgattunk a házi, sós karamell szószból a rétegek közé. A videóban lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan készül ez a különlegesen finom, tojásmentes tiramisu.
Hozzávalók egy tál tiramisuhoz:
- 2 dl habtejszín
- kb. 40 dkg babapiskóta
- 50 dkg mascarpone
- 2 cs. vaníliás cukor
- néhány ek. méz
- 3 espresso kávé
- 5 cl sós karamell likőr
- kb. 0,5 dl tej
- pár ek. kakaópor
A karamell szószhoz:
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg puha vaj
- 1 dl meleg tejszín
- 1 kk. só
Elkészítés:
A karamellszószhoz a cukrot öntsük egy vastag aljú serpenyőbe vagy edénybe, amiben nem ragad oda semmi, kezdjük el alacsony (max. közepes) hőfokon melegíteni és várjuk meg, amíg a cukor olvadni kezd. (Nem szükséges kevergetni, maximum rázzuk meg néha az egészet.) Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és habverővel kevergetve segítsük, hogy a vaj egyenletesen felolvadjon a cukorban. Öntsük hozzá a felmelegített tejszínt és keverjük el egyenletesen, majd kb. 2 perc után zárjuk el a főzőlapot, sózzuk meg, és hagyjuk, hogy kihűljön. A hűlés során folyamatosan sűrűsödni fog. A felhasználáshoz várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Addig készítsük el a krémet, főzzünk kávét, és vegyünk elő mindent a tiramisu rétegek elkészítéséhez.
A krémhez a tejszínt lágyan felverjük. A mascarponét ízesítjük mézzel és vanília cukorral, összekeverjük, majd hozzáadjuk a habot, és óvatosan összeforgatjuk.
A kávés mártogatóshoz összekeverjük a kávét, a tejet, a sós karamell likőrt, és ízlés szerint egy kis cukorral is édesíthetjük.
Kezdhetjük a rétegezést:
elsőként a kávéba mártjuk a babapiskótát 1-2 pillanatra, majd alaposan lecsöpögtetjük, és kidekoráljuk vele az edény alját. Rákenjük a mascarponés krémet, és rácsurgatjuk a sós karamell szósz egy részét. Majd mindent megismétlünk, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
A tetejét krémmel zárjuk, majd gazdagon szórjuk meg kakaóporral. Legalább 3-4 órát töltsön el a hűtőben tálalás előtt, de a legjobb, ha egy egész éjszakát el tud így tölteni.