A klasszikus burgonya tócsnival ellentétben ennek a tócsninak nagyobb részét teszi ki a sárgarépa, mint a krumpli. Nem tartalmaz lisztet, és bő olaj helyett a sütőben sül minimális zsiradékkal, így sokkal egészségesebb az eredeti verziónál. A sűrítésről zabpehely, az ínycsiklandó ízekről és a ropogós állagról pedig a kézműves trappista sajt gondoskodik.
Hozzávalók kb. 4 személyre:
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes burgonya
- 1 tojás
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 50-70 gr. trappista sajt
- 2 ek. zabpehely
- 1 kk. só
- oregánó, chili, római kömény ízlés szerint
- kevés olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
Lereszeljük egy nagy lyukú sajtreszelőn a meghámozott répát, és burgonyát. Sózzuk meg, majd hagyjuk kb. 15-20 percet állni, és várjuk meg, amíg levet ereszt. Kinyomkodjuk alaposan, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük oregánóval, őrölt római köménnyel, és egy pici tört chilivel. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, és kb. 2 evőkanálnyi zabpelyhet. Jól összedolgozzuk. A szilikonos sütőpapírral bélelt tepsit vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd 1-1 púpos evőkanálnyi tócsni kupacot helyezünk rá, kicsit ellapítva a tetejét (akár kör formára alakítva).
180 fokon sütjük légkeverés mellett, kb. 20-25 percig, félidőben megfordítva. Fűszeres tejföl mártogatóssal kínáljuk.
Tippek:
- Ha kisebb adagokat halmozunk a tepsire, és egész vékonyra lapítjuk, akkor ropogósabb lesz.
- Répa helyett, mellett édesburgonyával, cukkinivel, és céklával is érdemes kísérletezni, ha tócsnit készítünk.
- A reszelt sajt elhagyható belőle, de tény, hogy zseniális ízt kölcsönöz a tócsninak.