A szőlő csatni könnyedén elkészíthető ínyencség a szőlőszezon méltó záráshoz. Különlegesen lágy ízvilágú, roppant jól csúszik érlelt, camembert és brie sajtok mellé, így előkelő előétel lehet egy ünnepi ebédnél, vagy egy szelet pirított kenyérre kenve, sültek mellé tálalva, kiváló vacsora tipp.
Hozzávalók:
- 40 dkg fehér szőlő
- 50 ml fehérbor
- 1-2 ek. vaj
- 1 ek. kristálycukor (akár barna is lehet)
- 1 kis fej vöröshagyma vagy édes fehér hagyma
- 1-2 tk.szárított rozmaring
- 1 csipet só
Elkészítése:
A szőlőszemeket megmossuk, megfelezzük, és kivesszük a magját (mag nélküli szőlő esetén ezt meg tudjuk spórolni). A vajat megolvasztjuk, rádobjuk az aprított hagymát, megszórjuk cukorral, és így dinszteljük meg a hagymát. Hozzáadjuk a szőlőszemeket, és 1-2 perc pirítást követően felöntjük a borral, és alacsonyabb hőfokon, fedő nélkül addig főzzük, amíg picit be nem sűrűsödik. Fűszerezzük rozmaringgal, és egy csipet sóval. Majd tálaljuk langyosan, vagy már hidegen, mindkettő szuperjó.