Minden egyes ráfordított pillanatot meghálál ez a szépséges színekben pompázó, életerős, és teljes értékű saláta tál. Az összeállítása, tálalása és elfogyasztása önmagában is élmény, de így együtt egy igazi energiabombával ajándékoz meg minket. A saláta tál (más néven "Buddha bowl") az egészségtudatos és változatos étkezés egyik kiemelkedő megtestesítője. A bowl-készítés "művészetének" semmi sem szabhat határt. A végtelen alkotói szabadság és kreativitás jegyében millióféleképpen variálható a szezonális zöldségek, gyümölcsök tárházából építkezve, elkalandozva a világ különböző konyhái felé, vagy egészen egyszerűen az éppen otthon fellelhető, akár "maradék" alapanyagainkat összeválogatva. Az ablakunkon kopogtató nyarat ezzel, a mediterrán életérzésben bővelkedő, szemérmetlenül fotogén saláta tállal köszönthetjük.
Hozzávalók kb. 2-3 főre:
Bulgursalátához:
- kb. 10 dkg bulgur
- 1,5 dl víz
- só, bors
- fél fej lilahagyma
- kevés friss petrezselyem
- pár ek. olívaolaj
Fűszeres feketebabhoz:
- 10 dkg száraz feketebab egy éjszakán át beáztatva
- 2 db babérlevél
- só, bors
- 4 gerezd fokhagyma
- fél fej lilahagyma
- pár ek. olívaolaj
- 1/2 tk. római kömény
- 1/2 tk. bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
Sült fokhagymás, bazsalikomos joghurt öntethez:
- 15 dkg natúr, görög krémjoghurt
- 1 fej fokhagyma
- pár csepp friss citromlé
- néhány tk. olívaolaj
- só, bors
- kis csokor, friss bazsalikom
Saláta további részeihez:
- 1/2 fej római saláta
- 1 nagy maréknyi friss rukkola
- opcionálisan: pár csepp olívaolaj, és citromlé a kétféle zöld salihoz
- 20 dkg koktélparadicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1 db sárga kaliforniai paprika
Elkészítés:
Bulgursaláta: pár csepp olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk az átmosott bulgurt, és felöntjük vízzel. Fedő alatt, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg meg nem puhul. Fűszerezzük sóval, borssal, és összekeverjük még melegen az aprított lilahagymával és petrezselyemmel. (Pár csepp plusz olívaolajjal gazdagíthatjuk.)
Fűszeres feketebab: a babot előző este vagy legalább néhány órára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi bőven ellepi. Ezt követően leöntjük a vizet, és babérlevél, fokhagyma, só, bors társaságában puhára főzzük kb. 30-50 perc alatt. Leöntjük róla az esetlegesen megmaradt vizet, majd kevés olívaolajon lilahagymát dinsztelünk. Rádobjuk a babot, fűszerezzük római köménnyel, bazsalikommal, reszelt fokhagymával, összekeverjük, pár perc alatt kész vagyunk, félre is tesszük.
Sült fokhagymás joghurt öntet: a fokhagymafej külső, vékony rétegét óvatosan lehámozzuk, úgy, hogy egyben maradjon a fej. Levágjuk a fej tetejét, sapkáját. Alufóliára tesszük, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Becsomagoljuk a fóliába, és egy sütőpapíros tepsire tesszük. 190 fokon sütjük kb. 30-40 percig, amíg teljesen meg nem puhul. Ha kihűlt, kinyomkodjuk a fejből a krémesre sült gerezdeket, és citromlével, friss, aprított bazsalikommal, sóval, borssal, pár csepp olívaolajjal együtt összekeverjük a joghurttal.
Saláta alap: a római salátát kisebb darabokra tépkedjük, összekeverjük lazán a rukkolával, pár csepp citromlével, és olívaolajjal gazdagítjuk.
Saláta tál összeállítása:
Keressünk egy viszonylag nagy, mélyebb tálat. Az aljára halmozzunk egy kis saláta alapot.
A tál közepére tegyünk egy kisebb tálkát, amiben az öntetet tálaljuk.
Ízlés szerint osszuk el a bulgursalátát, feketebabot, felszeletelt uborkát, sárga kaliforniai paprikát, paradicsomot és salátát a tálka körül.
Márti blogján további recepteket is találtok: izzel-lelekkel.hu