Az óriási, olasz “kuglóf” kicsinyített másai ezek a helyes mini panettone sütik. Már a tésztáját is öröm összeállítani, olyan ínycsiklandozó illata van a frissen reszelt citrusok, aszalt gyümölcsök és rumaroma egyvelegének. A sütés alatt pedig egészen biztosak lehetünk abban, hogy ezek a mennyei aromák minden falatban visszaköszönnek majd: igazi ünnepi hangulatot varázsol az otthonunkba a mini panettonék illata. Tökéletesen foszlós, pihe-puha tészta, kellemes citrusokkal, édes és színes kiegészítőkkel a belsejében.
Hozzávalók 10 db mini panettonehoz:
- 50 dkg liszt,
- 50 g kristálycukor,
- 2 cs. vaníliás cukor,
- egy nagy csipet só,
- 1 zacskó porélesztő (7 gr.),
- 1 tojás,
- 1 tojás sárgája,
- 2 dl langyos tej,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 narancs reszelt héja,
- 2 ek. rumaroma,
- 12 dkg puha vaj,
- 30 dkg aszalt/kandírozott gyümölcs vegyesen (pl. eper, vörösáfonya, aranymazsola),
- 1 tojás a panettone a kenéshez.
Elkészítés:
A lisztet, cukrokat, sót és élesztőt összekeverjük egy kanállal, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, a langyos tejet, a lereszelt citrom és narancs héját, rumaromát, majd dagasztókaros robotgéppel elkezdjük dagasztani a tésztát.
Amikor már kezd összeállni, apránként, több lépcsőben hozzáadjuk, a puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg szép, fényes gombóc lesz a tésztából (kb. 7-10 perc alatt). Legalább a duplájára kelesztjük a tésztát lefedve (1-2 óra alatt).
Ha kész, egy lisztezett felületre borítjuk, picit ellapítjuk a tenyerünkkel, és beledolgozzuk, megpakoljuk a hasonló méretűre aprított aszalt és kandírozott gyümölcsökkel. Feltekerjük, és óvatosan egybegyúrjuk, majd 10 egyforma részre vágjuk szét, és mindegyikből egy-egy kisebb gombócot formázunk.
A gombócokat mini panettone papír-, szilikonformába, vagy akár egy muffinformába tesszük, és egy konyharuhával lefedve kelesztjük további 30 percet.
A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben sütjük, légkeverés mellett, sütőtől függően kb. 18-20 percet, tűpróbáig, ill. addig, amíg szépen megbarnul a tetejük.
Hagyjuk kihűlni a formában, majd tálaljuk önmagában, vagy egy jó kis lekvárral, esetleg mogyoró- vagy pisztáciakrémmel kísérve.
A liszt 50 dkg.