Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Izgalmas köretek, minden étkezéshez!

    Izgalmas köretek, minden étkezéshez!

    Mára már magától értetődő számunkra, hogy a főételek mellé köretet szolgálunk fel. Ha éppen a heti menüsorunkat állítjuk össze, vagy egy baráti vacsorára készülünk, a hús- és a halfélék mellé felmerül a kérdés, hogy mi legyen a köret. Számtalan verzió közül választhatunk, mivel folyamatosan bővül az alapanyag-ismeretünk és -felhasználásunk, ezért a hagyományos köreteken felül ma már egészen különleges köret ötletekkel találkozhatunk.

    A gluténmentes verzióktól a reformig számos köret recept közül válogathatunk, de az egészségtudatos életmódot folytatók körében már többféle, bevált, diétás köretváltozathoz is nyúlhatunk, ha egy könnyű ebédet szeretnénk készíteni. Mielőtt azonban ennyire belemennénk a részletekbe, nézzük meg mi is maga a köret.

    Sült húshoz köret? Fontos a tálalás is.

    A köretek leggyakrabban a húsételek mellé kerülnek kiegészítésként, de mártásokhoz és szószokhoz is gyakran párosulnak. Azt a célt szolgálják, hogy ízletesebbé tegyék a főfogásunkat, kiemeljék annak zamatát és ízét. Éppen ezért nagyon nagy odafigyelés és ételismeret kell ahhoz, hogy megfelelően válasszuk meg a köretet, hiszen egy rossz döntéssel, akár az egész fogásunkat elronthatjuk.

    Emellett nagyon fontos a tálalás is. Érdemes figyelni arra, hogy ne csak úgy odazsúfoljuk tányérunkra a hús mellé a kiválasztott köretet, hanem adjuk meg a módját, legyen az ízlésesen elhelyezve a tányéron. És itt lép be a mennyiség kérdése, ugyanis az arányokra érdemes figyelnünk. Ha túl sok köretet szolgálunk fel a főfogásunk mellé, akkor félő, hogy elnyomja annak ízét, és gyorsan megtelünk vele. Viszont a túl kevés köret szervírozása is balul sülhet el, mert így akár éhesek is maradhatunk.

    A régmúltban sok helyen a köretet mellévalónak nevezték, hiszen a növényi eredetű ételek ezekben az időkben még csak kiegészítőként voltak jelen. Európában jellemzően elsőként a kásanövények fogyasztása terjedt el, őseink sok kukoricát, kölest és tönkölyt fogyasztottak. Innen származik például az egyik legrégebbi kásából készült ételünk, a puliszka.

    A köretek fajtái

    Magyarországon az egyik leggyakoribb és legjellemzőbb köret a burgonya. Ennek a zöldségnek az elkészítése számtalanféleképp lehetséges, leggyakrabban nemzeti konyhánk burgonyapüréként, petrezselymes burgonyaként vagy sült burgonyaként szolgálja fel. Hazánk ízvilágának megfelelő köretalapanyag még a paprika, a paradicsom és a vöröshagyma. Az évek során egyre elterjedtebb lett hazánk területén is a rizs, amely szintén számtalan verzióban elkészíthető. De ne feledkezzünk meg a tésztafélékről sem.

    A korabeli paraszti étrendben a házi kenyér mellett a házi tészta töltötte be az egyik legfontosabb szerepet, hiszen elkészítése költséghatékony volt, és hosszú ideig elállt. Az egyik legismertebb magyar változata a galuska, vagy nokedli – ki hogyan ismeri. Ez máig az egyik legjellemzőbb köret a szintén magyar származású pörköltek mellé.

    Köret receptek tömkelegére bukkanhatunk az interneten keresgélve. Hogy segítsünk eligazodni a rengetegben, blogunkban egy kis iránymutatással készültünk nektek: a hagyományostól egészen a különleges köreteken át az egészséges változatokig evezünk, és abban is segítünk, hogy főfogásod mellé milyen köretet válassz. Természetesen receptekkel együtt! :)

    Izgalmas köretek: Törj ki a burgonya-tészta-rizs háromszögből!

    Mint azt már említettük, a köret kiválasztásánál nagyon fontos, hogy az megfeleljen ételeink jellegének. Jellemzően szeretünk újítani, új ízeket és változatokat kipróbálni, de azért ezzel legyünk óvatosak, hiszen van olyan eset, amikor nem jó döntés a megszokottól eltérni. A hagyományos ételeink mellé általában párosul hagyományos köret is. Ezeket a „felállásokat” a legtöbb esetben nem túl jó döntés felrúgni. Viszont egy dolgot tehetünk: a hagyományos elkészítési módot egy innovatívra váltjuk, de csakis ugyanazokból az alapanyagokból érdemes újragondolni a megszokott köretünket. Ha az alapanyagokon változatunk, már módosul is az ételünk jellege is.

    Általánosságban jellemző, hogy a szaftosabb ételekhez száraz köretet társítunk, míg a szárazabb húsokhoz vagy halakhoz a szószos változatok mellett tesszük le a voksunkat. A magyar konyha legjellemzőbb köretei a már említett burgonya, rizs és tészta hármas. Mielőtt elindulnánk a különleges köretek útján, illetve felfednénk az izgalmas köret ötleteinket, röviden átjárjuk a hagyományos vonalat is. Nem mellesleg egy kis fantáziával ezekből is válhatnak izgalmas köretek.

    Burgonya

    A burgonya talán az egyik legrégebbi köretfajta, amely napjainkig kedvelt étel. Az ízek megőrzése és a pazarlás elkerülése érdekében ennél a zöldségnél is érdemes bizonyos alapszabályokat betartani. Fontos figyelnünk arra, hogy minél nagyobb szemű burgonyákat válasszunk, így érhetjük el azt, hogy a lehető legkevesebb ételhulladékunk legyen. Ha már megpucoltuk a burgonyát (bármit is készítünk belőle), ne hagyjuk túl sokáig vízben ázni, mert ezzel csökken a zöldség C-vitamin tartalma. Számtalan köretet készíthetünk belőle, hiszen sült és főtt burgonyaként is többféle formában fogyasztjuk, de akár főtt-sült változatban is előfordul, mint hercegnő burgonya, krokett vagy rakott burgonya. Köretként rántott húshoz örök jolly joker ebéd.

    Rizses köretek

    A rizs az egészséges köretek csoportjába sorolható. Ezt a növényt a muszlim hódítók ismertették meg az európai népekkel, mára már termesztése is számtalan szomszédos országban és hazánkban is meghonosodott. A magyar konyha elengedhetetlen alapanyagává vált, hiszen számos karakteres nemzeti ételünk köthető hozzá, úgy mint a töltött paprika, a rizses hús vagy a disznótoros hurka. A diétázók számára a párolt rizs tökéletes köret csirkéhez, hiszen egészséges jellegének és alacsony zsírtartalmának köszönhetően kimondottan ajánlott a fogyni vágyók körében. Egyik jellemző hazai elkészítése még a rizi-bizi, amikor is hagymán dinsztelt zöldborsóval keverjük össze a párolt rizst, így adva még több ízt és aromát köretünknek.

    Gabonafélék: bulgur, köret, hajdina

    Ha már a gabonaféléknél tartunk, számot kell vetnünk a napjainkban egyre inkább népszerűvé vált reformköretekről. A bulgur, a köles, a hajdina vagy a gersli már korai időkből ismert alapanyagok, de az idők folyamán fogyasztásuk igencsak háttérbe szorult. A reform konyha reneszánszának köszönhetően mára ismét gyakori köretként funkcionálnak, főként egészséges jellegük, gazdag tápanyagtartalmuk miatt.

    Tészták

    A harmadik legnépszerűbb körettípusunk a tészta, amely szintén réges régről gazdagítja konyhánk köretválasztékát. Ha a száraztésztára gondolunk, mindannyiunknak Olaszország ugrik be elsőként, hiszen ezen a vidéken ez a legjellemzőbb köret halhoz, tengeri herkentyűhöz, főként paradicsomos szósszal. Habár magának a tésztának az eredetét homály fedi, az elbeszélések szerint Marco Polo volt az, aki Kínából behozta, és hazájában meghonosította. De a lisztből készült köretek között a jellegzetes száraztészták mellett találkozhatunk kimondottan magyar recepttel is, hiszen galuska és tarhonya nélkül elképzelhetetlen lenne a magyar konyha.

    Napjainkban sok új összetevővel bővült a köretrepertoárunk. A zöldségek – főként a hüvelyesek – és a gyümölcsök is gyakori alapanyagként szolgálnak.  Megmutatjuk, hogy ezek közül melyek a legjellegzetesebbek, a legkülönlegesebbek és a legközkedveltebbek köretváltozatok.

    Édesburgonya, kelbimbó, cukkini… Máris könnyebb minden fogás!

    Általában minden hús- és halféle megkíván egy-egy fajta köretet jellegétől függően. A gyakorlott háziasszonyoknál már sok fogásnál zsigerből jön a hozzá jellemző köret, de nézzük nagy vonalakban, hogy mihez milyen köret való.

    Egészséges köretek minden étel mellé

    A disznó, marha és baromfi főtt húsokhoz nagyon jól illenek a vegyes zöldségköretek és a főtt burgonya. Zöldségek közül a gomba, a zeller, a kelbimbó, a hagyma megfelelő választás lehet, de a gyümölcsöket is szereti. A borjúból és csirkéből készült rántott húsokhoz válasszunk párolt zöldségköretet, vagy grillezett zöldségeket. A cukkini, a brokkoli, a karfiol, a padlizsán, de akár a csicsóka is tökéletes párosítás lehet. De ne felejtsük el az édesburgonya köretet sem, amely napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A disznóhúsok mellé a káposztaféléket javasoljuk köretként, míg a szárnyas sült ételekhez egy franciasaláta is tökéletes lehet. Az angolosan sült steak húsokhoz burgonyapüré, vajban pirított hasábburgonya, zöldségek közül pedig a gomba, a paprika és a zöldbab a legjobb választás, de jusson eszünkbe a reneszánszát élő mángold is.

    Különleges köretek: gyümölcsök

    Vadhúsok mellé kiemelten ajánlott a gyümölcsfélék elkészítése köretként. A sült alma, a ribizli, az áfonya, de a gesztenye is kiemeli a vadhúsok különleges ízvilágát. Halakhoz a főtt burgonya, petrezselymes burgonya és hagymás burgonyasaláta ajánlott, de bármilyen majonézes salátát elbír.
    Köretként ne feledkezzünk meg a főzelékekről sem, hiszen egy zöldbab, spenót vagy káposzta főzelék tökéletesen kiemelheti húsételünk ízét.

    Zöldségköretek

    A zöldségköretek nem csak finomak és laktatóak, de egészségügyi szempontból kiemelten fontos minél gyakoribb fogyasztásuk, hiszen a szervezet számára értékes tápanyagokat tartalmaznak. Annak, hogy hogyan fogyasztjuk, csak a képzeletünk szabhat határt: nyersen, sütve, főzve, párolva, grillezve, töltve – ahogy éppen kedvünk tartja. Habár romlandóak, fogyasztási idejük könnyen meghosszabbítható fagyasztással, szárítással vagy akár konzerválással. Ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően könnyen emészthetőek, vas-, magnézium-, kálcium-, foszfor és nátriumtartalmuk segítik a szervezet működését. Savtartartalmuk szerint csoportosítják őket a konyha világában, hiszen ez dönti el, hogy a főételünkhöz milyen köret illik, milyen köret való.

    A köretek kétféle csoportba sorolhatjuk az alapján, hogy mennyi összetevőből állnak. A vegyes köretek 2-4 féle elemet tartalmaznak. Fogyasztásuk élettani szempontból javasolt, mivel a különböző tápértékű elemek jól kiegészítik egymást. A vegyes köret esetében az elemek különböző, különálló körettípusok, elkészítésük és kinézetük különböző, változatos. Klasszikus vegyes köret hazánkban a sült burgonya-rizs kettes, de szerencsére már egyre többször becsatlakozik a zöldség, mint a tányér harmadik köret-összetevője. 

    Természetesen ennél is lényeges, hogy a főfogást ne nyomjuk el a köret(ek) mennyiségével. Ezzel szemben a párizsi köret csak zöldségekből áll, minimum 4 maximum 10 féléből. Az egyes összetevők sok esetben külön elkészítési módot igényelnek, összekeverve látványuk szín- és ízkavalkádot eredményeznek. A párizsi köreteket akár előételként is tálalhatjuk, de tökéletes elem bárány-, borjú- és bélszínfogásokhoz.

    Köret receptek

    A zöldségek között is különbséget tehetünk az alapján, hogy párolva vagy sülve hozzák ki jobban saját és a húsok zamatát. A párolt zöldségeket érdemes a szószosabb fogások mellé tálalni, vagy majonézes salátát készíteni belőlük, míg a sült vagy grillezett zöldségek szinte minden főételhez tökéletesen illenek. Hoztunk egy ínycsiklandozó receptet, amit nem érdemes kihagyni a heti menüből.

    Szaftos, tepsis zöldségek

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    A zöldségeket tegyük konyhakésszé, amelyiket szükséges pucoljuk meg, és távolítsuk el a nem ehető részeit. Vágjuk körülbelül azonos nagyságú darabokra őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire oszlassuk el a feldarabolt zöldségeket. Szórjuk meg őket a fűszerekkel, majd locsoljuk rájuk az olívaolajat és a vizet, óvatosan keverjük össze, hogy mindegyik zöldség kapjon ezekből. Mehet a sütőbe, 40 percig 180 fokon készítsük, közben 20 perc elteltével forgassuk meg őket. Ha valami különlegesre vágyunk, egy kis parmezánnal dobjuk fel a végeredményt!

    (Forrás: femina.hu)

    Gyümölcsköretek

    Egy-egy fogásnál sokat gondolkodunk rajta, hogy milyen köretet is válasszunk, mert lehet, hogy az étel egy édes ízt kíván meg, de ez nem minden esetben arat elsöprő sikert vendégeink körében. Sokan nem tudják elképzelni, nem szeretik a sósat az édessel, azaz egy sült hús vagy hal mellé nem szívesen esznek édes köretet, mint például gyümölcsöt. Abban, hogy mi legyen a köret, ez ne gátoljon meg minket! A világos és a vadhúsok mellé kimondottan „muszáj” gyümölcsköretet tálalni. Nem mellesleg vitamintartalmuknak köszönhetően egészségesek, és esztétikailag is feldobják a tányérunkat. Kerülhetnek nyersen, párolva, főzve vagy akár konzerválva is a tányérra.

    A sült zöldségek mellett az elmúlt években a sült gyümölcsök is egyre gyakrabban előforduló köretelemek. Mivel elkészítésükhöz kevés zsiradék szükséges, és vitamintartalmuk magas, így az egészséges köretek csoportjába sorolandóak, nem mellesleg elkészítésük sem igényel nagyobb munkát vagy sok időt. A hideg idő beköszöntével még szívesebben fogyasztjuk, a lakást is bejárja a sült gyümölcsök kellemes illata. Az édes, illatos őszi gyümölcsökből kiváltképp finom köret készíthető. Érdemes arra figyelni, hogy fogyasztásuk még melegen ajánlott, így a legzamatosabbak. Ha kedvet kaptatok egy ízletes gyümölcs körethez, próbáljátok ki a következő receptet!

    Tepsis sült gyümölcsök

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    A gyümölcsöket mossuk meg alaposan, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magházukat. Ízlés szerinti méretre szeleteljük, de ne túl vékonyra, mert akkor félő, hogy kiszáradnak. (Negyedelve ajánljuk.) Rendezzük el őket a tepsiben, öntsünk alájuk desszertbort, szórjuk meg őket fahéjjal és szegfűszeggel, valamint csöpögtessük meg őket mézzel. 200 fokra melegítsük elő a sütőt, fedjük le, és 15 percig süssük. Ezután távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk meg őket további 10-15 perc alatt.

    (Forrás: egeszsegtukor.hu)

    Bármit is választunk köretként, ügyeljünk arra, hogy egyrészt ne legyen idegen a főételünk mellé, másrészről, hogy kellő ízesítést kapjon. Hiába találjuk meg húsunk mellé a tökéletes köretet, ha az önmagában íztelen vagy nem megfelelően van elkészítve. Ha ragaszkodunk a hagyományos burgonya, rizs vagy tészta körethez, akkor válasszuk a vegyes köret verziót, és tálaljunk mellé párolt vagy grillezett zöldséget, sőt bátran használjuk a gyümölcsöket is, hogy igazán változatossá tegyük étkezésünket.

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!