A kézműves, különleges ízesítésű burgerek mellett olykor jól esik a klasszikus, hagyományos módon készülő hamburger, amivel gyakran találkozhatunk a strandbüfék kínálatában. Elmaradhatatlan kelléke a marhahúspogácsa, csalamádé, salátalevél, és a friss zöldségek, csöpögő majonézes, ketchupos szósz kíséretében. Gyors és könnyed móka összedobni a házi verziót, érdemes kipróbálni akár grill serpenyő, akár kerti grillsütő segítségével.
Hozzávalók 2 személyre:
- 40 dkg darált marhahús
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- 2 db buci zsemle
- saláta levelek
- 2 db paradicsom
- 1 db kisebb kígyóuborka
- pár ek. csalamádé
- 2 kis fej lilahagyma
- 4 db szeletelt trappista sajt
- majonéz, ketchup, mustár ízlés szerint
Elkészítés:
- A húspogácsához összegyúrjuk a darált marhahúst kevés apróra vágott szalonnával, darált vagy reszelt vöröshagymával és fokhagymával. 2-3 húspogácsát formázunk belőle.
- Forró grillserpenyőben sütjük, zsiradék nélkül kb. 4-5 percig oldalanként (közben nem piszkáljuk, nem forgatjuk). Sütés közben jól megsózzuk. A fordítást követően 2-3 perc után rádobjuk a sajtot, hogy szépen ráolvadhasson. Ha kész, tegyük félre pihenni a husit (még ez idő alatt is "sül").
- Kitöröljük a serpenyőt egy papírtörlővel, majd megpirítjuk benne a kettévágott bucizsemle mindkét oldalát.
- A hamburger összeállításához az alsó buciszeletre helyezzük a salátalevelet, a sajtos husit, a csalamádét, szeletelt zöldségeket, a kedvenc hamburger szószainkat, majd lezárjuk a felső bucizsemleszelettel, és jóízűen elmajszoljuk.
Márti blogján további recepteket is találtok: izzel-lelekkel.hu