Ennek a tésztacsodának pont olyan lágy és finom az elnevezése, mint amilyen kellemesen aromás és selymes az ízvilága. Ráadásul annyira gyorsan elkészül a szósz, amennyi idő alatt megfő a tészta. Meghempergetjük a feszesre főtt masnikat a fehérboros, tejszínes, gombás szószban, aztán pár perc alatt szaftosra össze is csiszolódnak egymással. Friss petrezselyemmel és őrölt borssal megszórva azon melegében kínáljuk. Ha akad mellé egy kis pohárral a szószba főzött fehérborból, úgy még könnyebben csúszik.
Hozzávalók 2 személyre:
- 20-25 dkg masnitészta
- 50 dkg friss csiperke gomba
- 30 gr. vaj
- 3-4 ek. olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2,5 dl tejszín
- só, bors
- 2 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
- A tésztát forró, sós vízben megfőzzük és közben összedobjuk a tésztaszószt.
- Vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a megtisztított, felszeletelt gombát, rádobjuk a feldarabolt fokhagymát. Pár pillanat és keverés után jöhet hozzá a fehérbor.
- Hagyjuk, amíg elforr a bor alkoholtartalma és picit redukálódik, ekkor felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és egy nagy adag aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
- Összeforgatjuk a szinte megfőzött tésztával (picit még hagyjuk keményebbre, hogy a szószban főhessen készre), és pár percig hagyjuk együtt rotyogni, majd tálaljuk frissen.
Tippek:
- Barna csiperkével, laska gombával gazdagítva a tésztát még izgalmasabb és intenzívebb gombás ízvilágot érhetünk el.
- Sózni csak akkor sózzuk a gombát, amikor már szinte megfőtt.
- Zöldfűszerként akár bazsalikomot, majorannát vagy kakukkfüvet is használhatunk, a lényeg, hogy friss legyen.
Márti blogján további recepteket is találtok: izzel-lelekkel.hu