Zöld tea, kamillatea, mentatea - a lista hosszan folytatható, ezek a legismertebb gyógynövény teák hazánkban. De hallottál már a hajdina teáról? A Japánban Soba-cha, Koreában Memil-cha, Kínában Kuqiao-cha néven ismert hajdina tea pörkölt hajdinamagokból készül, édes, diós íze van és különleges egészségügyi hatásai vannak: rendkívül gazdag vasban, magnéziumban és cinkben, és könnyen emészthető fehérjékkel rendelkezik, emellett tisztító hatással van a bélrendszerre.
A hajdina tea jótékony hatásai
- Diabétesz kezelése: Tudományos kutatások igazolják, hogy segít a vércukor koncentrációjának csökkentésében, így ideális választás azoknak, akik szeretnék szabályozni vércukorszintjüket.
- Erősíti az immunrendszert: Ez a tea tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal, amelyek mind erősítik az immunrendszert.
- Szív egészsége: Kapcsolatba hozták alacsonyabb vérnyomás- és koleszterinszinttel, így csökkentve a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát és támogatva a szív egészségét.
- Veseproblémák megelőzése: A hajdina tea olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek lassítják a vesekárosodás progresszióját.
- Rák megelőzése: Az italban található fitonutriensek, például a lignánok, védelmet nyújtanak a sejtmegváltozásokkal szemben, és gátolják a rák terjedését.
- Fogyás támogatása: Ha néhány kilótól szeretnél megszabadulni, a hajdinatéa hasznos kiegészítője lehet a fogyókúrádnak. Alacsony kalóriatartalmú, és serkentheti az anyagcserét, így segítve a kalóriák hatékonyabb elégetését.
Bátran kijelenthető, hogy a hajdina tea vonzereje túlmutat egészséges összetevőin. Sokan élvezik a tea finom ízét, legyen az akár az ízesített banános hajdina tea, vagy az almás-mézeskalácsos változata. Mivel koffeinmentes, remek esti ital, amely lehetővé teszi az ellazulást és a jobb koncentrációt, így tökéletes választás a késői munkamenetekhez.
A hajdina tea elkészítése
Egy pohárnyi hajdina tea elkészítése nagyon egyszerű:
- Forralj fel 3 ⅓ csésze (800 ml) vizet egy lábasban vagy elektromos vízforralóban.
Ha lábasban készíted: adj hozzá 2 evőkanál (20 gramm) pörkölt hajdinát a forrásban lévő vízhez, és forrald tovább 30 másodpercig. Ha teáskannában készíted: adj hozzá 2 evőkanál (20 gramm) pörkölt hajdinát a teáskannába, majd öntsd rá a forró vizet. - Hagyd állni a teát 3-4 percig, majd szűrd le.
- Tálald forrón.
- A teát további 2-3 alkalommal is elkészítheted, de az áztatási időt az utána következő főzéseknél néhány perccel hosszabbítsd meg.
Ideális tea az esti órákra is
Legyen szó egészség megőrzésről vagy egyszerűen egy kis kényeztetésről, a hajdina tea mindkét téren teljesíti a feladatot. Koffeinmentes voltával ideális választás az esti rutinhoz is; akár melegen, akár hidegen is fogyaszthatjuk.