Van az úgy, hogy a saláta határozza meg a főételt, ehhez igazítjuk, hogy mit főzünk. Ilyen például a friss fejes saláta, ami kiált a klasszikus ecetes salátán keresztül a tojásos nokedliért. A kettő együtt pontosan olyan, mint a borsó meg a héja. A házi tésztából készült galuskának nincs párja, szimplán összesütve tojással is zseniális, amit még szó szerint megfejelünk egy kis friss salátával, és ezáltal beleharapunk a már-már nyárba hajló, nagybetűs tavaszba.
Hozzávalók 2 személyre:
A nokedlihez:
- 30 dkg finomliszt,
- kb. 1,2-1,5 dl langyos víz,
- 1 kk. só,
- 2 tojás.
A tojásos keverékhez:
- 4 tojás,
- só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint,
- egy löttyintésnyi tej,
- galuska pirításhoz: kb. 10-20 gr vaj.
A fejes salátához:
Elkészítés:
A jó nokedli egyik titka, hogy frissen készüljön, amikor már készen áll a befogadására a felforrt vizes fazék. Így az elején érdemes a vízforralást megkezdeni, a sót pedig csak forrás után adjuk hozzá.
A nokedli tésztához a lisztet keverjük össze a sóval, üssük bele a tojást, majd apránként locsolgatva hozzáadjuk a langyos vizet, és kezdjük el fakanállal keverni. Semmiképp ne adjuk hozzá egyből az összes vizet, figyelni kell arra, hogy mennyit vesz fel a tészta. Állagra a lángos tésztánál picit sűrűbb állagot kell elérnünk, de a túl kemény tésztával is vigyázni kell. Plusz vízzel, és liszttel tudjuk szabályozni a tökéletes állagot. Jól kikeverjük a tésztát, hogy sehol se maradjon benne száraz rész.
Egyből szaggatjuk a felforrt, megsózott vízbe, közben lejjebb véve a hőfokot közepesre. Amint feljönnek a víz tetejére, készen is vannak (kb. 2 perc).
A tojásokat ízlés szerint ízesítjük, egy löttyintésnyi tejjel elkeverjük, felverjük.
A vajat egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, átforgatjuk benne a nokedlit, ráöntjük a tojásos keveréket, majd 1-2 perc alatt készre sütjük. Az eredeti recept szerint az az igazi, ha még krémesen vonja be a tojás a galuskát, de ez ízlés kérdése is. Ha teljesen biztosra mennénk azzal, hogy megsült a tojás, akkor picit pirítsuk tovább, de vigyázzunk, hogy még ne szárítsuk ki. Minél szaftosabb, annál finomabb.
A fejes salátához összekeverjük az ecetet, cukrot, csipet sót, és vizet, majd a saláta levelekre öntjük. (Ha szaftosabban szeretjük, akkor tegyünk még mindenből picit többet.)