Gazdagon variálható, kiváló hétvégi reggeli, brunch vagy akár vacsi ötlet ez a gyorsan összeüthető, olasz, tojásos finomság. Amíg sül a sütőben, jut időnk megteríteni, készíteni mellé egy kis friss salátát. Érdemes mindig a szezonális zöldségekkel variálni a frittata tartalmát, de a hűtőben maradt ételmaradékokkal is kiválóan lehet gazdagítani. Például Olaszországban gyakran készítik spagettivel. Ebben a frittata verzióban friss, zöldspárgával és petrezselyemmel köszöntjük tavaszt.
Hozzávalók 3-4 személyre:
- 6 tojás
- kb. 10 dkg reszelt kemény sajt
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 szár friss petrezselyem
- 25-30 dkg zöld spárga
- 1-2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A spárgát megtisztítjuk: a végét ott törjük el, ahol hagyja magát a szára, a középső levélkéket lefejtjük, és jól megmossuk (a rügyet hagyjuk meg a végén, ez a legfinomabb része a spárgának).
Pár evőkanál olívaolajon megpirítjuk serpenyőben minden oldalukat néhány perc alatt. Olyan serpenyőt válasszunk, amit a sütőbe is betehetünk.
Felverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a felaprított petrezselyemmel. A spárgákból néhány szálat félreteszünk, a többit elrendezzük a serpenyőben, ráöntjük a tojásos keveréket, megszórjuk sajttal, rátesszük a félretett spárgát. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 15-20 percig.
Tippek:
A legegyszerűbb, frittata alapverzióban csak tojás, sajt, só, és bors van, de gyakran kiegészítik kicsit tejjel, tejszínnel, ricottával, feta sajttal.
Előfordulnak a receptek között olyan variációk is, amit még liszttel, vagy keményítővel gazdagítanak.
Ha nem a sütőben szeretnénk megsütni, akkor alacsony hőfokon süssük át, fedő alatt az egyik oldalát, majd dobjunk rá egy nagy tányért a serpenyőre, és egy hirtelen mozdulattal fordítsuk át a tányérra, majd toljuk vissza a serpenyőbe a még nyers oldalával lefele, és süssük készre.