Használjuk ki az elsők között érkező, szuper egészséges zöldségünk szezonját, a spárgát, hiszen nagyon rövid ideig élvezhetjük a konyhában. A korábbi receptjeinkben reggelit és főételt készítettünk belőle, most viszont egy selymesen lágy, spárga krémlevest főztünk, melyet ropogós, sajtos bagett pirítóssal javaslunk tálalni.
Hozzávalók:
- 50 dkg spárga,
- 3 db kisebb burgonya,
- 3 szál szárzeller,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- pár csepp olívaolaj,
- alaplé (répából, petrezselyemgyökérből, zellerből főzve),
- só, bors ízlés szerint,
- 1 db bagett,
- 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
Néhány darab megtisztított, felaprított zöldségből alaplevet főzünk kb. 1 óra alatt. Ezzel a lével öntjük majd fel a krémlevest, így sokkal gazdagabb íze lesz, mintha csak vízzel hígítanánk.
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olajban, rádobjuk az aprított zellerszárat, burgonyát, és spárgát, majd további pár percig együtt pirítjuk a zöldségeket. Felöntjük annyi alaplével, hogy kb. két ujjnyira álljon a fazékban az alaplé a zöldségek fölött. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, és a reszelt sajttal megszórt bagett szeleteket addig sütjük benne, amíg szépen meg nem pirul a sajt a tetején.
Ha megpuhult minden zöldség a levesben, botmixerrel lepürésítjük, sőt egy szűrőn át is szűrjük, hogy még selymesebb legyen a krémleves. A ropogós, sajtos bagett pirítóssal tálaljuk.