Az eper és a túró két jó barát, régóta tudjuk, hogy ők ketten zseniálisan passzolnak egymáshoz mind ízben, mind színben. Ha ezt az egészet megfejeljük oreo keksz darabokkal, sütés nélküli kiadásban, akkor aztán tényleg imádni fogjuk ezt a süteményt, hiszen nemcsak pazar dolce vita élményt ad, hanem pofonegyszerűen össze tudjuk dobni, akár Anyák napjára.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 zacskó oreo keksz
- 10 dkg vaj
Krémhez:
- 50 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 1 citrom héja lereszelve, és fél citrom leve
- 3 cs. vaníliás cukor
- 3-4 ek. porcukor
- 1 zacskó oreo keksz (⅔-a a tésztába, a többi díszítéshez)
- 2 cs. expressz zselatin fix
- 25-30 dkg friss eper (néhány szem a tetejére)
Elkészítés:
Az oreo kekszet ledaráljuk aprítógépben, jól összedolgozzuk a puha (akár folyékony állagú vajjal), és belesimítjuk a tortaforma aljába. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
A krémhez a túróra reszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk fél citrom levét, majd a cukrokkal együtt jó alaposan áttörjük a túrót egy villa segítségével. Hozzáadjuk a mascarponét, a zselatinport, és összekeverjük (akár egy alacsony fokozatú turmixgép/robotgép segítségével).
A kekszet durva darabokra összetörjük, és vagy a turmixgéppel keverjük hozzá a krémhez (ilyenkor a túrókrém is átveszi a színét), vagy a végén, fakanállal dolgozzuk el a krémben, így sztracsatellásabb hatást kelt majd.
Az eperszemek egy részét elfelezzük, és körbedekoráljuk velük a keksz réteg szélét. Ehhez érdemes a tortaformába tenni celofánból egy pántot körbe (hosszú, tortaforma széles csíkot vágunk), így ha kész a torta, óvatosan lehúzzuk a sütiről, és szépen megtartja majd a formáját.
Az eperdarabokat kívül hagyva, megtöltjük a kekszréteget a krémmel, majd darabolt eperrel és a maradék keksz morzsával díszítjük a tetejét. Tálalás előtt legalább néhány óráig a hűtőben tartjuk.