Grillszezon-nyitó, és egyben nyárváró receptünk középpontjában a horvát, szerb, és montenegrói nyaralások ízét idézzük meg. Sokunk kedvence, a csevapcsicsa nem más, mint jó minőségű, vegyes darált húsok keveréke egy kis szódabikarbónával, minimális fűszerezéssel. Jól begyúrjuk, hagyjuk összeérni az ízeket, majd hurkapálcára tűzve pillanatok alatt megsütjük a grillen, és a hozzá illő, ajvár mártással, lilahagymával, friss kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók:
- 40 dkg darált marhahús
- 30 dkg darált sertéshús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. só
- 2 tk. őrölt paprika
- 1 kk. őrölt római kömény
- 1 kk. kakukkfű
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- 2-3 ek. szénsavas víz
Tálaláshoz:
ajvár mártás, lilahagyma, ciabatta vagy bagett.
Elkészítés:
A száraz fűszereket keverjük össze, majd a hússal, reszelt fokhagymával, és vízzel alaposan gyúrjuk át. Tegyük a hűtőbe legalább néhány órára, de egy éjszaka alatt még jobban össze tudnak érni az ízek.
Másnap egy felezett hurkapálcika végét kibéleljük a husival, kisebb rudat formázva belőle. Természetesen pálcika nélkül is működik, akkor is pici, hosszúkás rudakat formázunk a húsból.
Grillsütőn minden oldalukat körbe sütjük pár perc alatt, de ha nincs kerti grillünk, grill serpenyőben is működik a recept, akkor kevés olívaolajjal kenjük be a serpenyőt.
Az elmaradhatatlan lilahagyma-ajvár mártás-kenyér trióval és friss, szezonális zöldségekkel, salátával tálaljuk.
Tippek:
A megformázott, még nyers csevapcsicsák remekül fagyaszthatók, ha egyszerre mindet nem ennénk meg.
Az eredeti recept szerint darált bárányhús is kerül bele, így azzal is érdemes kísérletezni.
Nem érdemes túlfűszerezni, mert a jó minőségű húsok keveréke adja az igazi csevap ízvilágot, de ez természetesen ízlés kérdése is, így bátran lehet variálni a fűszereket, ha úgy tetszik.