Ha kevés az időnk, húsleves helyett érdemes olykor húsgombócos levest főzni, amibe sokféle zöldséget használunk fel, és levesbetétként húsgolyót készítünk. A belevalókat könnyedén variálhatjuk a spájzunk tartalma és a szezonalitás mentén, sőt a húsgombócnál is érdemes kísérletezni különféle darált húsokkal, zöldfűszerekkel, hagymafélékkel.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 25 dkg darált sertéshús,
- 1/2 cs. petrezselyem,
- 1 tojás,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kk. só,
- kb. 2 ek. zsemlemorzsa,
- 1 csipet őrölt római kömény.
A leveshez:
- ½ db póréhagyma,
- 2 db sárgarépa,
- 2 db petrezselyemgyökér,
- 1 kis vagy fél fej brokkoli,
- zöldség/húsleves alaplé vagy víz,
- kb. 20 dkg csiperke gomba,
- 1 db közepes burgonya,
- kb. 15 dkg főtt csemegekukorica,
- ízlés szerint só, bors.
Elkészítés:
A húsgombóc összeállításával kezdjük, hogy legyen egy kis ideje pihennie és összeérnie az ízeknek. A felsorolt hozzávalókat kézzel alaposan összegyúrjuk, és hagyjuk picit pihenni (akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, és hűtőbe tehetjük). Pingpong labda nagyságú vagy annál picit kisebb golyókat formázunk a húsból, majd kb. 30 perc alatt készre főzzük a levesben.
A leveshez pár csepp olívaolajon megdinszteljük a karikákra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a répa, és petrezselyemgyökér darabokat, majd a burgonya kockákkal együtt megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy bőven jusson még hely a többi zöldségnek és a húsgombócoknak.
Amikor már csak egy pici hiányzik ahhoz, hogy megpuhuljanak a zöldségek, hozzáadjuk a húsgombócokat, az apró rózsákra szedett brokkolit, majd negyed óra elteltével a felszeletelt gombát és kukoricát is, készre főzzük.
Ha megfőtt a húsgombóc, és a zöldségek is, friss petrezselyemmel megszórva, tálaljuk.